2021 P10: +5,9% in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering

Over periode 10, week 37 t/m 40, (13 september t/m 10 oktober 2021) laat de foodservicemonitor een stijging zien van 5,9% in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering. In periode 9 2021 liet de periodemonitor een stijging van 0,8% zien. Periode 10 in 2020 liet een daling van 23,4% zien en was daarmee samen met periode 8 en 9 de minst slechte periodes tijdens COVID over 2020. YTD P10 is een daling van 30,9% zichtbaar t.o.v. dezelfde periode over 2020, dit geeft iets herstel weer t.o.v. YTD P9. Deze periode viel na de zomervakantie waarin men weer aan en naar het werk ging.

De COVID maatregelen/ontwikkelingen over periode 10:

  • 14 sept persconferentie: Daarin worden versoepelingen aangekondigd en wordt het gebruik van de coronapas uitgebreid. Minister de Jonge zegt dat een kleine groep niet-gevaccineerden de vrijheid van een grote groep beperkt.
  • 17 sept: Koninklijke Horeca Nederland verliest een rechtszaak tegen de Staat.
  • 10 sept: Terrasbezoekers die naar het toilet willen, moeten een QR-code tonen. Europa krijgt te horen dat binnenkort niet noodzakelijke reizen naar de VS weer kunnen.
  • 25 sept: De verdere versoepelingen gaan in en de coronapas wordt ingevoerd. Er is geen anderhalve meter meer en we mogen elkaar weer een hand geven. Bij bezoek aan plekken waar het drukker wordt, zoals festivals optredens en professionele sportwedstrijden, heb je een coronatoegangsbewijs nodig.
  • 30 sept/1 okt: Nederland kleurt grotendeels oranje op de Europese coronakaart. Testen voor reizen naar het buitenland is niet meer gratis. Mondkapjes vallen weeronder de BTW. De evenementensector verliest een rechtszaak.

Horeca en Leisure laten in periode 10 een stijging zien van 2,7%, in periode 10 2020 was er een daling van 22,2%. Wanneer je het groeipercentage van 2,7% in P10 afzet ten opzichte van P10 2019, laat het een daling van 20% zien.

Catering laat in periode 10 een stijging van 16,4% zien, periode 10 2020 liet een daling van 33,4% zien. Na de zomervakanties steeg het aantal medewerkers dat weer op kantoor is gaan werken met positief resultaat voor de ontwikkeling van eten & drinken binnen catering.

On-the-go laat in periode 10 een stijging van 3,0% zien, waar deze in periode 10 2020 een daling van 14,2% liet zien. Het advies om reizen in de spits te mijden bleef staan, evenals de mondkapjesplicht in het OV. Echter na de zomervakantie werd het weer drukker op de weg met verkeer op weg naar het werk. Ook blijkt dat men meer gebruik maakt van een leen of huurauto of zelfs nieuwe dan wel tweedehands auto heeft aangeschaft omdat men het toch minder prettig vindt om met het OV te reizen.