2021 P9: +0,8% in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering

Over periode 9, week 33 t/m 36, (16 aug t/m 12 september 2021) laat de foodservicemonitor een stijging zien van 0,8% in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering. In periode 8 2021 liet de periodemonitor een stijging van 0,9% zien. Periode 9 in 2020 liet een daling van 20,5% zien en was daarmee een van de minst slechte periodes tijdens COVID over 2020. YTD P9 is een daling van 31,7% zichtbaar t.o.v. dezelfde periode over 2020, dit geeft iets herstel t.o.v. YTD P8. Deze periode viel grotendeels in de zomervakantie.

De COVID maatregelen/ontwikkelingen over periode 9:

  • In meerdere steden wordt geprotesteerd door de evenementensector. Experts zien geen verschil tussen het organiseren van een festival en de Grand Prix in Zandvoort.
  • Heel Nederland kleurt rood op Europese coronakaart op 2 september.
  • Het kabinet komt op 3 september met een verplicht coronatoegangsbewijs in horeca, op terras en in de bioscoop.
  • In het Catshuis vindt overleg plaats over eventuele versoepelingen per 25 september 2021. Op sociale media is in de avond ophef over de invoering van de coronapas.

Horeca en Leisure laten in periode 9 een daling zien van 1,4%, in periode 9 2020 was er een daling van 18,8%. Wanneer je het groeipercentage van 1,4% in P9 afzet ten opzichte van 2019, laat het een daling van 20% zien ten opzichte van 2019.

Catering laat in periode 9 een stijging van 7,2% zien, periode 9 2020 liet een daling van 31,4% zien. In de laatste weken van deze periode is het onderwijs weer opgestart, verdeeld over weken naar gelang de verschillende regio’s in het land en ook het werken op kantoor nam weer toe.

On-the-go laat in periode 9 een stijging van 3,7% zien, waar deze in periode 9 2020 een daling van 13,6% liet zien. Periode 9 2020 was voor de on-the-go sector de minst slechte periode tijdens de COVID periode. Het advies om reizen in de spits te mijden bleef staan, evenals de mondkapjesplicht in het OV. Het vakantieverkeer in eigen land bleef door het minder mooie weer toch iets achter gezien de lichte stijging in deze periode t.o.v. de daling vorige jaar zelfde periode.

  • Horeca en Leisure daalden met 1,4%
  • Catering van bedrijven, onderwijs en zorg laat een stijging van 7,2% zien
  • Foodservice onderweg laat een stijging van 3,7% zien