2021 P8: +0,9% in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering

Over periode 8, week 29 t/m 32, (19 juli 2021 t/m 25 augustus 2021) laat de foodservicemonitor een stijging zien van 0,9% in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering. In periode 7 2021 liet de periodemonitor een stijging van 52,2% zien. Periode 8 in 2020 liet slechts een daling van 11,4% zien waardoor P8 2021 een minimale stijging geeft t.o.v. een lichte daling vorig jaar. Periode 8 2020 was dan ook de minst slechte periode tijdens COVID over 2020. YTD P8 is een daling van 33,2% zichtbaar t.o.v. dezelfde periode over 2020. De periode viel geheel in de scholen zomervakantie periode.

De COVID maatregelen/ontwikkelingen over periode 8: Nederland blijkt te snel te hebben versoepeld. Vooral jongeren onder de 30 jaar zijn besmet. De nachthoreca is de ‘perfect storm’ gebleken, maar ook vanuit de vakantiegebieden wordt het virus geïmporteerd. Premier Rutte biedt zijn excuses aan en de nachthoreca moet sluiten. De festivalsector ligt plotseling stil. Nederland kleurt donkerrood op de Europese kaart en vakantiegangers krijgen te maken met extra maatregelen. Stadions moeten tot 1 september met een beperkt publiek doen.

13 aug volgt een persconferentie, de route ziet er als volgt uit: – MBO, HBO en universiteiten open per 30 augustus. – 20 september stoppen de meeste maatregelen: geen anderhalve meter meer, geen mondkapjes in het OV, geen thuiswerkadvies. Besluit valt op 17 september. – Beperkingen voor cafés en restaurants en evenementen houden aan. – Testen voor toegang geldt voor locaties waar meer dan 75 mensen komen. – Clubs en discotheken blijven tot 1 november dicht. – Op 1 november vervallen alle maatregelen, mits mogelijk.

Horeca en Leisure laten in periode 8 een daling zien van 0,9%, in periode 8 2020 was er een daling van 7,1%. Wanneer je het groeipercentage van 0,9% in P8 afzet ten opzichte van 2019, laat het nog steeds een daling van 29% zien ten opzichte van 2019. We zijn nog niet op het niveau van 2019, maar als er geen verscherpte maatregelen gaan komen kunnen we de aankomende periodes nog meer goed maken.

On-the-go laat in periode 8 een stijging van 11% zien, waar deze in periode 8 2020 een daling van 14,7% liet zien. Het advies om reizen in de spits te mijden bleef staan. Gratis testen voor reizen werd verlengd tot 1 oktober. Zodra het thuiswerkadvies komt te vervallen evenals de mondkapjesplicht in het OV verwacht men dat het aantal on-the-go reizigers weer gaat stijgen.

Catering laat in periode 8 een stijging van 4,3% zien, periode 8 2020 liet een daling van 26,9% zien. Het lijkt er hiermee op dat meer mensen het thuiswerkadvies loslaten en weer enkele dagen vanuit kantoor gaan werken.

·Horeca en Leisure dalen met 0,9%

·Catering van bedrijven, onderwijs en zorg laat een stijging van 4,3% zien

·Foodservice onderweg laat een stijging van 11% zien.