2021 P2: -49,3% in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering

Over periode 2, week 5 t/m 8, (1 februari 2021 t/m 28 februari 2021) laat de foodservicemonitor een daling zien van 49,3% in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering. In periode 1 2021 liet de periodemonitor nog een daling van 51,7% zien. Met de maatregelen van 15 oktober, de verdere aanscherpingen per 15 december en de ingang van de avondklok sinds 23 januari 2021 lijkt perspectief voor de Foodservicemarkt op dit moment nog redelijk ver weg. Echter is tijdens de persconferentie van 8 maart voor het eerst licht perspectief, onder voorbehoud, geboden voor de horeca zij kunnen mogelijk op de korte termijn de terrassen openen. Horeca en Leisure laten in periode 2 een daling zien van 55,9%, waar deze in periode 1 van 2021 lag op -60,6%. 2021 werd gestart met gesloten horecazaken, nog steeds veel gesloten bedrijfslocaties en een blijvende focus op afhaal en bezorging

Catering laat in periode 2 een daling van 35,8% zien, periode 1 gaf een daling van 35,6%. In periode 2 van 2021 blijft wederom het thuiswerkadvies van kracht, de basisscholen zijn echter wel weer geopend op 8 februari. De functie van de cateraars blijft in basisscholen echter uit, desalniettemin gaf het demissionair kabinet op 8 maart aan dat, wanneer de besmettingscijfers stabiel blijven of dalen, het hoger onderwijs weer mag openen. De middelbare scholen en MBO-instellingen zijn op 1 maart al deels geopend. On-the-go laat in periode 2 een daling van 51,2% zien, waar deze in periode 1 een daling van 46,4% liet zien. Dit is de sterkst, in COVID-crisis, gemeten daling voor de on-the-go sector tot dusver. Een mogelijke verklaring zou het sluiten van de detailhandel kunnen zijn.

Met de nog steeds volledig gesloten horeca, de blijvende avondklok en het beperkt stabiliseren van de besmettingscijfers, is de verwachting dat de opstart van Foodservice langzamer zal gaan in 2021 dan vooraf verwacht.

  • Horeca en Leisure daalden met 55,9%
  • Catering van bedrijven, onderwijs en zorg laat een daling van 35,8% zien
  • Foodservice onderweg laat een daling van 51,2% zien