2020 P13: -53,5% in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering

Over periode 13, week 49 t/m 53, (30 november 2020 t/m 3 januari 2021) laat de foodservicemonitor een daling zien van 53,5% in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering. In periode 12 2020 liet de periodemonitor nog een daling van 59,8% zien. Met de nog steeds aangescherpte maatregelen van 15 oktober, en de verdere aanscherpingen per 15 december 2020 is de impact hiervan in periode 13 blijvend zichtbaar. Horeca en Leisure laten in periode 13 een daling zien van 60,3%, waar deze in periode 12 lag op -69,2%. In periode 13 waren de zaken van horecaondernemers wederom gesloten, waar periode 13 normaal juist een goede periode is met alle feestdagen. De impact van het sluiten van de horecalocaties is ook in periode 13 weer sterk zichtbaar.

Catering laat in periode 13 een daling van 35,4% zien, periode 12 gaf nog een daling van 45,2%, met het nog steeds geldende thuiswerkadvies blijven contract-catering locaties grotendeels gesloten. On-the-go laat in periode 13 een daling van 43,3% zien, waar deze in periode 12 nog een daling van 39,2% liet zien. De twee weken durende kerstvakantie heeft er voor gezorgd dat veel mensen thuis bleven en dat het kleine percentage dat nog niet thuis werkte, nu ook thuis bleef. Het sluiten van de scholen resulteerde er daarnaast in dat schoolkinderen thuis kwamen te zitten en daardoor mogelijk noodgedwongen ook veel ouders en werknemers. Voor Foodservice on-the-go is dit de sterkste daling die in 2020 gemeten is.

Met het volledig sluiten van de horeca, de F&B faciliteiten in hotels en de opkomende Britse variant van het corona virus, is de verwachting dat ook in de eerste maanden van 2021 geen sterke verbetering zichtbaar zal zijn. Horeca & leisure en catering laten een kleine afname van de dalende cijfers zien, vele consumenten hebben de kerstvakantie gebruikt om thuis eten te bestellen en de horeca ondernemers te supporten waar mogelijk.

 

  • Horeca en leisure daalden met 60,3%

  • Catering van bedrijven, onderwijs en zorg laat een daling van 35,4% zien

  • Foodservice onderweg laat een daling van 43,3% zien