2020 P12: -59,8% in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering

Over periode 12 (2 november 2020 t/m 29 november 2020) laat de foodservicemonitor een daling zien van 59,8% in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering. In periode 11 2020 liet de periodemonitor nog een daling van 55,2% zien. Met de verscherpte maatregelen van 15 oktober 2020 is de impact hiervan in periode 12 duidelijk zichtbaar. Horeca en Leisure laten in periode 12 een daling zien van 69,2%, waar deze in periode 11 lag op -63,3%.

Periode 12 valt in de periode waarbij horecaondernemers hun panden volledig moesten sluiten. De impact van het sluiten van de horecalocaties is sterk zichtbaar. Catering laat een daling van 45,2% zien, periode 11 liet een daling van 43,3% zien, het gros van de bedrijven blijft vanuit huis werken en contract-catering locaties blijven grotendeels gesloten. On-the-go laat in periode 12 een daling van 39,2% zien, waar deze in periode 11 een daling van 33,6% liet zien. Met het advies om reizen, zowel in het binnen- als buitenland, zo veel mogelijk te beperken ligt de daling bijna gelijk aan periode 4 en 5, de eerste ‘lockdown’.

Met het volledig sluiten van de horeca, de F&B faciliteiten in hotels en de essentiële winkels is de verwachting dat het een paar zware maanden worden. Daarnaast is het extra zuur dat dit voor veel kanalen de belangrijkste omzet maand(en) van het jaar zijn. Doordat de consument in de wintermaanden minder snel naar buiten gaat omwille van de kou, spelen ondernemers hier goed op in middels afhaal- en ook bezorgmaaltijden. Ondernemers brengen het zelf naar de consument voor een avondje uit eten thuis.

  • Horeca en leisure daalden met 69,2%
  • Catering van bedrijven, onderwijs en zorg laat een daling van 45,2% zien
  • Foodservice onderweg laat een daling van 39,2% zien