2020 P10: -23,4% in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering

Over periode 10 (7 september t/m 4 oktober 2020) laat de foodservicemonitor een daling zien van 23,4% in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering. In periode 9 2020 liet de periodemonitor nog een daling van 20,5% zien. Periode 10 laat echter weer zien dat de coronacrisis nog steeds een enorme impact heeft op de Foodservicemarkt. Horeca en Leisure laten in periode 10 een daling zien van 22,2%, waar deze in periode 9 lag op -18,8%, de impact van de maatregelen omtrent het eerder sluiten van de horeca zijn in deze monitor dan ook beginnend zichtbaar. Waar de horeca eind september nog tot 00.00 uur open mocht blijven, werd hier in oktober een einde aangemaakt met de sluiting van alle horeca om 22.00 uur. Nu er medio oktober zelfs een volledige lockdown is ingegaan voor de horeca zal dit de komende perioden nog meer negatieve gevolgen gaan geven voor de ontwikkeling van horeca sectoren. Catering laat een daling van 33,4% zien, periode 9 liet nog een daling van 31,4% zien, het begint er steeds meer op te lijken dat het gros van de bedrijven steevast vanuit huis gaat, en mogelijk blijft, werken. On-the-go blijft wederom het meest stabiel in periode 10 met een daling van 14,2%, in periode 9 was deze daling 13,6%.

Periode 9 liet al een sterkere daling zien ten opzichte van periode 8, wat ons even een positieve oplevering gaf ten opzichte van eerdere periodes, voor het eerst zagen we een minder harde daling, die helaas maar voor 1 periode gold. De scholen opende weer en het aantal zonuren verminderden, in periode 10 komen daar de aangescherpte maatregelen nog bij, wat helaas geen perspectief biedt aan de vele horecaondernemers en cateraars. De impact van het thuiswerken en de veranderende mind-set omtrent de functionaliteit van een kantoor resulteert daardoor ook in blijvende lage cijfers voor catering. 

  • Horeca en leisure daalden met 22,2%
  • Catering van bedrijven, onderwijs en zorg laat een daling van 33,4% zien
  • Foodservice onderweg laat een daling van 14,2% zien