2020 P9: -20,9% in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering

Over periode 9 (10 augustus t/m 6 september 2020) laat de foodservicemonitor een daling zien van 20,9% in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering. In periode 8 2020 liet de periodemonitor nog, relatief gezien, een geringe afname zien met een percentage van -11,2%. Periode 9 laat echter zien dat de coronacrisis nog steeds een enorme impact heeft op de Foodservicemarkt. Horeca en Leisure laten in periode 9 een daling zien van 19,2%, waar deze in periode 8 nog lag op -7,1%. Catering laat een daling van 33,8% zien, periode 8 gaf echter een eerste forse terugname in het dalende percentage weer met -28,3%, waar het percentage in periode 7 nog op -55,8% lag. On-the-go is het meest stabiel gebleven in periode 9 met een daling van 13,6%, in periode 8 was deze daling 14,7%.

Periode 8 was een redelijk goede periode ten opzichte van de voorgaande periodes die in de coronacrisis vielen. Door de opstart van de horeca in juli werden lege voorraden aangevuld, terrassen druk bezocht en gingen mensen weer uit eten. Het lijkt er toch op dat langzaamaan een aantal bedrijven deels vanuit kantoor gaan werken, maar het gros van de kantoren blijft het advies van de overheid opvolgen; ‘werk zoveel mogelijk thuis’. De impact hiervan op de cateringsector is elke periode direct zichtbaar. Met de opstart van scholen, het einde van de zomervakanties en de wisselende weersinvloeden laat periode 9 helaas ook voor de horeca en leisure sector opnieuw een grotere daling zien.

  • Horeca en leisure daalden met 19,2%
  • Catering van bedrijven, onderwijs en zorg laat een daling van 33,8% zien
  • Foodservice onderweg laat een daling van 13,6% zien