2020 P6: -60% in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering

Over periode 6 (18 mei t/m 14 juni) laat de Foodservicemonitor een daling van 60% zien in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering. In periode 5 2020 was de daling nog 70%. Deze daling komt, niet verassend, wederom voort uit de impact van de coronamaatregelen die er voor zorgen dat de horeca één van de zwaarst getroffen sectoren is. In periode 6, 1 juni, gingen de eerste horeca zaken weer open. Fastservice maakte in periode 6 2020 de grootste herstelslag ten opzichte van periode 5 2020; de omzet herstelde van -52% in periode 5 naar -23% in periode 6. De forse daling neemt de laatste periodes af naar een mindere daling en komt daarmee ytd voor periode 6 op een totale daling van 34,1% van de Foodservicemarkt.

Veel bedrijfsrestaurants blijven, ondanks de versoepeling in maatregelen, nog steeds gesloten. Werknemers blijven op advies van de werkgever voorlopig nog thuis werken. Dit verklaart de minimale terugname van het dalende percentage; -71,8% in periode 5 naar -66,4% in periode 6. Bij zorginstellingen is de publieke horeca dicht gebleven, maar gaat de voeding van intramurale voeding naar patiënten en bewoners door.

  • Horeca en leisure daalden met 66,2%
  • Catering van bedrijven, onderwijs en zorg laat een daling van 59,9% zien
  • Foodservice onderweg laat een daling van 33% zien