Foodservice-bestedingen 2019 bijna 21 miljard Euro

Met 4,3% groei over 2019 gaat de totale waarde aan Foodservice-bestedingen richting de 21 miljard euro.
Vooral de horeca liet over 2019 een goede omzetgroei zien met 5,2%. Catering bleef achter bij dit groeicijfer met 2,7% groei.

De consument blijft steeds meer buitenshuis consumeren en heeft een sterke behoefte aan gemak, vooral onder de jongere generaties speelt dit enorm. Een stijging in online bestedingen aan eten en drinken is een trend. Maar ook vinden er meerdere tussendoor consumpties plaats, consumeren onderweg wordt steeds normaler.
Het aanbod aan horeca outlets stijgt fors als gevolg van leegstand van retailpanden. Ook de mooie zomer draagt wederom bij aan volop bestedingen in ons land.

De BTW verhoging van 6% naar 9% in 2019 heeft tevens een impact op de groeicijfers van Foodservice-bestedingen (consument).

omzet eten en drinken, incl BTW

De waardeontwikkeling in de toeleveringen exclusief BTW (“inkoop”) ligt veel lager dan de 4,3%.

waarde van toeleveringen/inkoop excl. BTW

BTW-effect

Deze jaar-statistieken van de waardegroei zijn grotendeels gebaseerd op de Foodservice periodemonitor. Deze monitor volgt elke 4 weken de productstroom vanuit grossiers naar horeca en catering. De stijgende inkoop van kleinschalige horeca, bedrijven en instellingen via supermarkten, slagers, bakkers en groentezaken geeft samen met directe leveringen door fabrikanten en de bestelwaarde bij grossiers de totale ontwikkeling van inkoopwaarde voor eten en drinken buitenshuis.

In 2019 is het lage BTW-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Dit geeft een waardestijging in tijdreeks van Consumentbestedingen (omzet inclusief BTW).
De inkoopgroei is op waardes exclusief BTW.