MONITOR DUURZAAM VOEDSEL 2018

De bestedingen van consumenten aan duurzaam voedsel in Nederland zijn in 2018 ten opzichte van 2017 met 7% toegenomen.
Dat is meer dan de 4% stijging in de totale foodbestedingen. Het duurzame aandeel stijgt jaar-op-jaar.

  • De bestedingen aan duurzaam voedsel zijn in 2018 met 9% gestegen in het supermarktkanaal.
  • De foodservice laat een stijging van 3% zien.
  • Speciaalzaken voor duurzame voeding laten een daling van 1% zien.

 

– Het marktaandeel van bestedingen aan duurzaam voedsel in de totale bestedingen aan voedsel is 11%.

– De bestedingen aan duurzaam voedsel zijn voor alle productgroepen – behalve Vlees en vleeswaren – gestegen.

– De bestedingen aan duurzaam voedsel zijn in 2018 met 9% gestegen in het supermarktkanaal. Koffie en thee (+36%) en Eieren (+25%) laten daar de grootste stijgingen zien.

– De grootste procentuele stijging is te zien bij producten met het keurmerk On the Way to PlanetProof (voorheen Milieukeur) (+122%). Daarnaast is er sprake van een flinke stijging bij de keurmerken onder Overig (+54%). UTZ Certified (+€ 98 mln.), Beter Leven (+€ 71 mln.) en Biologisch (+€67 mln.) zijn de keurmerken met de grootste absolute stijging in bestedingen.

– Beter Leven (ruim € 1,6 mld.) is van de steekproef in 2018 het grootste keurmerk qua omzet, gevolgd door Biologisch (ruim € 1,3 mld.) en UTZ Certified (ruim € 1,0 mld.).

– Naar schatting heeft de Nederlandse consument in 2018 in totaal circa € 1,6 mld. besteed aan duurzaam voedsel met het keurmerk Biologisch. Dit is inclusief de afzet van biologisch in afzetkanalen buiten de steekproef.

 

 

Foodservice nader bekeken naar het gebruik duurzame ingrediënten

In de buitenshuisbestedingen (in Horeca, Catering, Onderweg) zien we op duurzaamheid een herstel in eieren, maar minder aardappelen, groente en fruit met een keurmerk.

In de foodservice is communicatie van duurzaamheidsaspecten van voedsel vaker een business-to-business aangelegenheid dan in de retail, omdat producten vlak voordat ze aan consumenten verkocht  worden vaak ter plekke van verpakking ontdaan, bewerkt of (uit verschillende ingrediënten) gemaakt worden. De foodservice heeft een omzetgroei van 3% in duurzaam voedsel laten zien.

De grootste procentuele stijger in foodservice is Eieren (60%). Dit heeft te maken met een herstel in aanbod van Eieren met een duurzaamheidskeurmerk na de fipronilaffaire en de ophokplicht in het      voorgaande jaar.

De grootste absolute stijging in bestedingen van 2017 naar 2018 is te zien bij Koffie en thee met € 44 mln.

De grootste procentuele daler is Aardappelen, groenten en fruit (-20%, -€ 9 mln.). De daling is met name waargenomen voor producten met het keurmerk On the Way to PlanetProof (voorheen                Milieukeur). Exacte redenen voor deze daling zijn niet bekend.

De grootste absolute daler is Zuivel met € 11 mln.