Foodservice bestedingen 2018 ruim 20 miljard euro

Met ruim 5% groei over 2018 stijgt de totale waarde aan Foodservicebestedingen over de 20 miljard euro.
Dat blijkt uit berekeningen van Foodstep, op de metingen van de Foodservice periodemonitor t/m medio december.

  • Vooral de horeca liet over 2018 een goede omzetgroei zien.
  • Catering bleef achter bij dit groeicijfer.

De omzet van horeca, catering en foodservice on-the-go steeg in 2018 tot een recordomzet van € 20,1 miljard.
De stijging van ruim 5% is hoger dan de 4% stijging in 2017, toen de aantrekkende economie een motor van bestedingsgroei was.

 

In 2018 laat met name de horeca een forse groei zien (6,5%). Het warme, droge weer in 2018 heeft eten en drinken buitenshuis gestimuleerd.
Daarnaast past uiteten goed bij de veranderende lifestyle van de moderne consument.
Hij is veel onderweg, zoek gezelschap op en is gevoelig voor prikkels op sfeer, gemak en beleving. Een gevarieerd aanbod in de horeca speelt daarop in.
Kookprogramma’s en tijdschriften dragen bij aan een hoger culinair kennisniveau van de horecagast. Met een kritische kijk op recepturen en gastheerschap houdt de gast de horecabedrijfsvoering scherp. Consumenten waarderen de keuze voor gezonde en duurzame ingrediënten. In het menu- en drankaanbod in horeca en catering zien we meer groente en minder vlees, en aandacht voor lokale producten.
Tegenover de trend naar genieten van verantwoord eten staat de wens van gemak.
We consumeren vaker ‘iets tussendoor’, een daarbij houdt de traditionele snack goede stand naast het nieuwe gezonde aanbod.

De omzet in de catering groeit minder dan die in de horeca. Eten en drinken op het werk is minder vanzelfsprekend. In Horeca en Retail in de omgeving van bedrijfsterreinen zijn lunch-alternatieven genoeg. De eet en drinkvoorzieningen in bedrijven en instellingen zagen in 2018 slechts 1,5 tot 2% groei in bestedingen.

Met nog één meting te gaan (waarin de omzet in de kerstweek) staat de omzetgroei op 5,4%.
Afhankelijk van de kerstweek zal het uiteindelijke jaarcijfer voor de groei in Consumentbestedingen op tussen 5,25 en 5,5% groei uitkomen.

 

Aanvulling,  22 jan 2019:

Uiteindelijk had de laatste periode van 2018 een lagere groei, zodat de omzetontwikkeling uit komt op +5,3%.