Gezond & duurzaam eten – simpelweg steeds populairder

Gezond & duurzaam eten – simpelweg steeds populairder 

Ga gezonder en duurzamer consumeren! Je hoort het overal om je heen. Consumenten worden er dagelijks in de media mee geconfronteerd. Ook in de supermarkt zie je op iedere verpakking dezelfde termen: gezonder, minder suiker en minder vet. En ook buiten de deur gaan we gezonder en duurzamer consumeren. In deze blog gaan we in op de verschillen buitenhuis op het gebied van gezond en duurzaam eten en drinken.

In het bedrijfsrestaurant

Wat opvalt bij bedrijfsrestaurants, is dat binnen uitbesteedde restaurants eerder de keuze wordt gemaakt voor gezond eten en drinken dan in restaurants die in eigen beheer worden gerund (NCO, Foodstep, 2016). Ruim 60% van alle werkzame mensen in Nederland staat open voor gezond eten en drinken. Dat zijn toch zo’n 2,5 miljoen mensen die dagelijks lunchen of dineren op het werk. Associaties die worden gelegd met gezond eten en drinken zijn vooral: verse producten, 100% natuurlijke producten, producten waar vitaminen en mineralen van oorsprong in aanwezig zijn, maar ook ambachtelijke producten die rechtstreeks van de boer, slager of bakker komen.
Maar hoe gezond is dit dan precies? Ooit wel eens ’een heerlijk ambachtelijk gerold croissantje genuttigd? Er zijn mensen die dit associëren met gezonde voeding! Daarnaast blijkt dat 95% van de Nederlanders niet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente en fruit komt. Er ligt nog een enorme kans voor de gemiddelde voedsel- en drankenverstrekker in Nederland om hierbij te gaan helpen!

Gezond eten in de horeca

In de horeca kiest de consument ook steeds gezonder. Tussen de supermarkt en het bedrijfsrestaurant werd de laatste jaren geen aanzienlijk groot verschil gemeten. In de horeca zien we een toename in vergelijking met 10 jaar geleden. Niet alleen het ‘letten op’ gezonde producten, maar ook het kiezen en hiernaar handelen is toegenomen.
Andere cijfers die tonen dat gezonde keuzes belangrijker worden, zijn bijvoorbeeld dat 47% van de dames de portie groente/rauwkost die in restaurants geserveerd wordt te weinig vindt. Vrouwen vinden dit significant vaker dan mannen (31%). Een mooie uitnodiging voor de horeca!

Transparantie over gezond eten en drinken

Het zelf meten van je voedingspatroon is tegenwoordig simpel te doen. Apps zoals Myfitnesspal, Fitbit, Mijn Eetmeter en Foodzy worden door duizenden mensen gebruikt om de gezondheid te meten. Hierin log je bijvoorbeeld de dingen die je eet gedurende een dag, maar ook lichaamsfuncties zoals bloedruk en hartslag zijn te meten. Het bijhouden van voedingsdoelen is steeds eenvoudiger. Het blijkt ook hard nodig te zijn. 50% van de Nederlandse volwassenen heeft namelijk overgewicht. Dat zijn er toch maar liefst 2 miljoen (CBS, 2018)
Hierdoor is het voor velen fabrikanten en bedrijfsrestaurants duidelijk: hier moeten we op inspelen. Door producten gezonder te maken, en door gezondere alternatieven aan te bieden. Een van de voorbeelden is om de ‘ongezonde’ bruine bol te voorzien van meer vezels en het zout te reduceren, zodat de consument gezonder eet.
Vanuit de Monitor gezonder eten en drinken heeft Foodstep een analyse gemaakt van het brood dat in het cateringsegment wordt ingekocht:

[/vc_column_text][image_with_animation image_url=”11598″ alignment=”” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][vc_column_text]

Duurzaamheid in de horeca 

De Nederlandse bevolking vindt duurzaamheid steeds belangrijker. De helft van de consumenten let op duurzaamheid bij zijn aankopen en dit percentage neemt steeds meer toe. Duurzaamheid uit zich niet alleen in de doelstellingen van een bedrijf (dit vindt 71% belangrijk), maar ook in levensmiddelen die worden gekocht (GfK, 2016).
Dat de Nederlandse consument zo actief bezig is met duurzaamheid is ook nodig. De voorspelling is dat we in 2050 met zo’n 11 miljard mensen zullen zijn en dan passen we met ons huidige consumptiepatroon niet met zijn allen op de aarde. In het veranderen van dit patroon speelt voedsel een hele belangrijke rol. Misschien wel de belangrijkste, omdat dit 34% van onze voetafdruk bepaalt (Smaackmakers, 2018). Steeds meer mensen zijn flexitariër, vegetariër of veganist: een mooie manier om met duurzaamheid om te gaan. Met plant power (plantaardig voedsel) kun je namelijk wel 11 miljard mensen voorzien van voedsel! Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Wist je dat…

  • De gemiddelde groenteconsumptie in Nederland 127 gram per dag is? 85% van deze groenten wordt gegeten tijdens het diner. Van de totale voeding consumeren we 20% buitenshuis, maar van de groente die we consumeren eten we maar 10% buitenshuis. Dit was aanleiding voor het onderzoeksproject ‘Menu Engineering’ van Stichting Variatie in de Keuken en Wageningen UR. Wanneer een consument tijdens zijn diner 2 keer zoveel groente en 13% minder vlees of vis geserveerd krijgt, stijgt de groente-intake met 31% en wordt er 33% minder vlees/vis geconsumeerd. En het mooie is: in deze situatie blijft de klanttevredenheid gelijk (variatieindekeuken.nl, 2017)
  • We in Nederland veel te weinig vezels eten buiten de deur? En deze heb je toch echt nodig voor een gezonde spijsvertering. Ook dragen ze bij aan een verzadigd gevoel na het eten. Producten die vezels bevatten zijn bijvoorbeeld volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten. Gemiddeld eten de gasten bij Nederlandse bedrijfsrestaurants tussen de 7-12 gram vezels per dag, veel minder dan de aanbevolen hoeveelheid van 30 gram per dag.
  • We veel te veel zout eten per dag? Dit komt voornamelijk uit producten zoals (voorverpakte) soepen, sauzen, snacks en brood. Binnen veel bedrijfsrestaurants wordt de inname per dag gemiddeld verdubbeld t.o.v. de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
  • De Rijksoverheid zet zich met het voedselbeleid in voor gezonde en verantwoorde voeding. Zo moedigt de Rijksoverheid het bedrijfsleven aan verantwoord voedsel te produceren met minder zout, vet en suiker. Op de voedselagenda staat: Nederland koploper in gezonde en duurzame voeding.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/2″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]Vanuit de Monitor gezonder eten en drinken, gebaseerd op de Nederlandse cateraars, komen de volgende feiten:[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][image_with_animation image_url=”11608″ alignment=”” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][image_with_animation image_url=”11605″ alignment=”” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/2″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][image_with_animation image_url=”11606″ alignment=”” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][image_with_animation image_url=”11607″ alignment=”” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][vc_column_text]

Meer lezen?

Foodstep schreef onlangs ook een artikel met hierin tips om locaties een gezonder en duurzamer assortiment te laten voeren. Als je meer wil weten over de Monitor gezonder eten en drinken, verwijzen we je graag naar deze pagina.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][/vc_column][/vc_row]