WK Voetbal geen onverdeeld genoegen voor de horeca

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][vc_column_text]

In hoeverre scoort de horeca bij een WK voetbal?

Met het WK voetbal in Rusland in aantocht dook Foodstep in de maandstatistieken van bestedingen in horeca en catering. Een terugblik op de omzetbewegingen rond het WK 2014 in Brazilië en het EK 2016 in Frankrijk geeft een verrassende conclusie.

Wat blijkt: veel horecabedrijven worden helemaal niet gelukkig van een mondiaal voetbalevenement.
We zagen in juni 2014, dat cafés en sportkantines een stijging in de omzet lieten zien, maar dat eetgelegenheden daarentegen gasten misten en grote omzetdalingen noteerden.

En dit was een WK met Oranje erbij. De imposante zegetocht van het Nederlands Elftal hield de volle periode aan. Het toernooi werd voor Nederland pas op zaterdag 12 juli afgesloten met de wedstrijd om de derde plaats. Gastland Brazilië werd door Oranje met 3-0 verslagen. De bronzen medaille was alle reden voor een feestje. Maar kennelijk keek en besteedde men meer thuis dan in de horeca.

Een WK zonder Oranje, zoals nu in Rusland, hebben we nog niet in de statistieken.
Maar laten we eens kijken naar het laatste EK van 2016 in Frankrijk, zonder optredens van Nederland. Voor veel fans hoefde in juni 2016 het ‘normale’ uitgaan niet persé te wijken voor voetbal-kijken. De horecabestedingen kenden een bescheiden +1,6% groei. En het slechte weer in juni-juli was een grotere spelbreker voor de horeca bestedingen dan het EK.

 

Uit het archief van de Foodservice Periodemonitor.

Ad WK voetbal juni 2014 :
De prestaties van het Nederlandse Elftal in Brazilië in juni 2014 hebben het cafébezoek goed gedaan. Daarentegen hadden veel restaurants een lage bezetting tijdens het WK. Aanbieders van een snelle hap konden nog wel een beetje meeprofiteren. Per saldo had voor horeca het WK voetbal 2014 een negatief omzeteffect. 

WK voetbal per saldo geen plus effect.

Dat het drinkbezoek omhoog maar eetbezoek omlaag is gegaan door het WK blijkt uit de 4-wekelijkse Foodservice monitor over periode 7 van 2014 (16 juni t/m 13 juli).
In de cafés en voetbalkantines gaf het voetbal kijken een omzetstijging. In andere drankbedrijven (eetcafés, koffiehuizen, strandbedrijven) en horeca bij indoorsport was er echter minder klandizie.
In de restaurantsector en de fastservice kon een deel tegemoetkomen aan de wens van een snelle hap rond de voetbalwedstrijden (shoarmazaken, petit-restaurants, en kleine snackbars), maar de meeste eetgelegenheden zagen gasten wegblijven. Nederlanders zaten liever thuis aan de buis of in het café, en uit eten gaan eten werd deze weken uitgesteld. De restaurantsector zag een omzet van -5% ten opzichte van het jaar ervoor.
In hotels, bungalowparken en campings waren de bestedingen aan eten en drinken hoger dan een jaar eerder. De dagrecreatie, ijssalons en pannenkoekhuizen zagen echter hun omzet dalen.
Per saldo kwam de horeca in periode 7 op -1,6% in 2014 ten opzichte van 2013.

De foodservicebestedingen in bedrijven en zorginstellingen daalden eveneens ruim een procent in juni 2014.

Gespecialiseerde thuisbezorging is niet in de meting opgenomen. Maar het is zeer waarschijnlijk dat deze diensten wel gescoord hebben tijdens het WK.
De winst van de thuisbezorgingsomzet is echter niet groter dan het verlies in de traditionele horeca, waardoor beide tezamen ook geen omzetplus gaven in 2014.

 

Ad EK voetbal juni 2016

In periode 7 van 2016 (20 juni tm 17 juli) was het weer te slecht om de bestedingen buitenshuis te stimuleren. Het EK-voetbal in Frankrijk gaf de cafés een duwtje in de rug, maar in de andere sectoren zat geen groei.  De horeca totaal groeide slechts met 1,6% in 2016p7.

 

 

Aanvulling 19 juni 2018:

Het NOS zette op 19 juni het effect van het WK op het bedrijfsleven op een rijtje.
Foodstep verwoordde het verrassende beeld voor de horeca  :

Cafés zullen de omzet zien stijgen, maar veel restaurants zullen klandizie missen.
Per saldo voor de totale horeca is een voetbalevenement geen omzetmaker.

https://nos.nl/uitzending/33931-nos-journaal.html

En een citaat op NOS.nl:

Frank Meeuwsen van marktonderzoeker Foodstep beaamt dat: “Sommige horeca-ondernemers zijn er niet rouwig om dat we niet meedoen. Mensen staan in het café met een leeg glas naar een scherm te kijken. Dat schiet niet op.” Volgens Meeuwsen stijgt de omzet in cafés tijdens een WK, maar dalen de omzetten in restaurants juist. “Dat kun je grofweg tegen elkaar wegstrepen.”

https://nos.nl/wk2018/artikel/2237222-oranje-niet-op-wk-deze-sectoren-voelen-dat-in-de-portemonnee.html[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][image_with_animation image_url=”11348″ alignment=”” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][/vc_column][/vc_row]