Blog: Vitaliteit in een nieuw jasje

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”padding-5-percent” column_padding_position=”top-right” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Een nieuwe blogreeks met een nieuwe blogger

Mijn naam is Daline van de Hoef en ik neem jullie graag mee in mijn zoektocht naar vitaliteit, gezondheid maar vooral het creëren van een goede energie! Ik mag met trots het stokje overnemen van Anne Harteman.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Vitaal leven 

De gezonde geestelijke en lichamelijke gesteldheid van de mens die leidt tot de energie om te leven, waarbij beide factoren in balans zijn. Uit de vorige blogs is gebleken dat dit begrip wordt gestuurd door een paar cruciale componenten: het lichaam (fysiek), het hoofd (mentaal), het hart (sociaal-emotioneel) en de ziel (spiritueel/zingeving).[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

De ”perfecte” balans

In deze blogreeks wil ik dieper ingaan op de vitaliteit van werknemers, in hoeverre zij dit kunnen sturen en wat hier volgens veel onderzoeken de pijnpunten in zijn. Want, zeg nu zelf, een organisatie is zo gezond en vitaal als haar medewerkers. De meeste lezers van onze blogs kennen de werkomgeving en weten hoe belangrijk het is om fysiek, cognitief en mentaal fit te zijn, maar hoe lastig is het om hierin de ‘perfecte’ balans te vinden?

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer het gaat om je persoonlijke ontwikkeling, je terug moet naar de bron. Stap voor stap en per component. Opzoek gaan naar de juiste energie om uiteindelijk goed te functioneren op zowel sociaal/privé als zakelijk vlak.

Tijdens mijn zoektocht naar de ontwikkeling van werknemers in een organisatie kwamen er als snel drie belangrijke factoren naar voren. In de huidige werkomgeving (fysieke en mentale belasting) is te lang staan niet goed en wordt zitten gezien als het nieuwe roken. Daarom is het essentieel om hierin te zoeken naar een goede balans. Vervolgens de dagindeling (zowel privé als zakelijk), en tot slot de leefstijl (mentaal en fysieke gezondheid). Bij deze laatste factor is het tegenwoordig heel moeilijk om hierin een weg te vinden, wat is nu wel gezond en wat niet? Deze drie factoren leggen de basis voor ontwikkeling.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

De stoorzenders

De meest voorkomende pijnpunten die de balans in gevaar brengen zijn: slaap, kwaliteit van voeding, beweging, mogelijkheid tot ontspanning en de toegang tot kennis en informatie over gezondheid. Juist deze punten ga ik in de komende weken onderzoeken en behandelen, zodat de kennis en informatie over gezondheid wordt geoptimaliseerd en de basis steeds beter wordt.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

De gevolgen van een slecht slaap ritme 

Wanneer je te weinig slaapt, heeft dit een sterk negatief effect op alle aspecten van je functioneren. Het vermindert je reactiesnelheid, besluitvaardigheid, geheugen en je communicatievermogen met naar schatting 20% tot 50%, schrijft het Wolrd Economic Forum. Veel onderzoeken leggen de relatie tussen slaaptekort met het ontstaan van gezondheidsklachten. Onvoldoende slaap is namelijk gerelateerd aan een hoge bloeddruk. We raken sneller geïrriteerd wanneer we niet uitgerust zijn, deze irritatie kan leiden tot een lagere productiviteit en uiteindelijk zorgen al deze aspecten voor een ongebalanceerd energielevel met als gevolg: een hoger ziekteverzuim.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Kortom…

Het gaat om wat de werknemer en werkgever kan doen om te zorgen dat de totale balans aan stressoren en energiebronnen positief uitvalt. Leg de verantwoordelijkheid op de juiste plek en maak van vitaliteit een uitdaging! Vitale medewerkers zijn immers productiever, creatiever, voelen zich meer betrokken en verzuimen minder. In mijn volgende blog ga ik dieper in op de combinatie van gezonde voeding en beweging, waarin de drie factoren die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de medewerker de basis zullen vormen.

Ben je geïnspireerd of heb je zelf nog tips of aanvullingen? Wil je eens met mij in gesprek om mij te helpen bij mijn zoektocht naar vitaliteit? Je bent altijd welkom om te reageren! Stuur mij een e-mail (d.vandehoef@foodstep.com) of praat mee op LinkedIn.

Alvast super bedankt voor jouw aandacht!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][/vc_column][/vc_row]