2017 – Periode 9: Eerste negen maanden geven voorlopig jaarbeeld

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”padding-5-percent” column_padding_position=”top-right” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]De periodemonitor geeft een waardeontwikkeling van +1,8% over de eerste negen maanden van 2017 voor foodservice in toeleveringen vanuit reguliere groothandels.
De horeca en leisure laten een groei zien van +2,1%. Eten en drinken in bedrijven en instellingen blijven daarbij achter met +0,1%. De waarde aan eten en drinken onderweg stijgt volgens de monitor dit jaar het sterkst met +2,4%.

Binnen de horeca doet de fastservice het goed met bijna 4% groei, waarbij bestedingen in lunchrooms en fastfoodrestaurants het meest groeien. Bij de restaurants lopen de bestedingen in restaurants met nationale keuken voor op de buitenlandse keuken.

Bij catering is in zorg na meerdere jaren van krimp in foodservice dit jaar een opgaande beweging. De professionele belevering van kleinschalige zorggroepen trekt sterk aan.

Onderweg is de groei niet zozeer in pompshops als wel in horeca bij openbaar vervoer en horeca bij detailhandel.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Inkoop via meerdere kanalen 

De genoemde 1,8% waardegroei is nog zonder de toenemende inkoop van horeca en kleine bedrijven en zorginstellingen via supermarkten en directe leveringen vanuit producenten en speciaalzaken. Deze inkoop valt buiten de 4-weekse metingen van de foodservicemonitor, maar op jaarbasis zijn er indicaties dat inkoop bij retail steeds meer gangbaar wordt.
De totale waarde over alle inkoopkanalen stijgt in 2017 naar schatting met 2,5% ten opzichte van 2016.

[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Van inkoopgroei naar consumentenbestedingen

In 2017 is de stijging van de consumentwaarde (“kassa-omzet”) hoger dan die van de ingrediëntwaarde (“inkoop”). Door slimmere keuzes op het inkoopassortiment en portionering kan een foodservicebedrijf een margeverbetering realiseren.

Denk daarbij aan seizoenproducten, meer groente en minder vlees op het bord, en een verschuiving naar marge-gunstigere dranken (meer koffie, minder frisdrank).
In de margeverbetering moet het bedrijf onder andere de stijging van andere exploitatiekosten dekken (lonen, huisvesting, energie, heffingen, etc.).
De kritische consument wil in 2017 best meer betalen voor zijn consumptie als gastvrijheid en vakmanschap gevoeld wordt in de servicegraad van het bedrijf. De extra inzet van personeel in keuken en bediening moet dat waarmaken. Moeilijk vervulbare vacatures zijn echter een actueel issue in de horeca.
De 2,5% inkoopgroei werkt met de margeverbetering door als een stijging van ruim 4% in consumentbestedingen in 2017.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][image_with_animation image_url=”10577″ alignment=”” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”][/vc_column][/vc_row]