2017 – Periode 8 en 9: omzetgroei horeca grillig zoals het weer

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”padding-5-percent” column_padding_position=”top-right” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Periode 8

In de 4-weeks periode 2017-p8 (half juli tot en met half augustus) zette het beeld van de Foodservice ontwikkeling van eerdere maanden zich voort. Zowel Horeca als Catering en On-the-go lieten een groei in de waarde aan eten en drinken zien van circa 1,5% ten opzichte van 2017. Externe factoren zoals het aantal zonuren, de lagere hoeveelheid neerslag, het consumentenvertrouwen en het producentenvertrouwen gaven een stimulans aan bestedingen buitenshuis.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Periode 9 

Na een reeks stijgende bestedingen sinds juni 2017 hapert de omzetgroei in de horeca in periode 9. De Foodservice periodemonitor geeft -0,1% voor horeca over 14 augustus tot en met 10 september van 2017 ten opzichte van dezelfde periode van 2016. Het weer viel tegen, het was natter met beduidend minder zonuren dan vorig jaar. Catering in bedrijven en instellingen kende een bescheiden groei in deze periode (+0,1%). Bestedingen onderweg bij vervoer en bij detailhandel groeiden nog wel met 1,9%.
In periode 9 was het nat met 71 mm neerslag, tegenover 34 mm in 2016. Met gemiddeld 5,6 zonuren dag was de prikkel voor spontaan terrasbezoek minder dan vorig jaar met toen 9 zonuren per dag.

In het bedrijfsleven neemt met het aantrekken van de economie ook de vraag naar eten en drinken toe. Eten en drinken in bedrijfsrestaurants stijgt echter niet structureel. De cateringlocaties moeten concurreren met aanbieders in de nabijheid zoals horeca, detailhandel en on-the-go. De foodservicewaarde in instellingen steeg wel in periode 9.

Foodservice ”onderweg” laat stijging zien in deze periode. Dit zijn de pompshops, horeca bij vervoer en horeca bij detailhandel.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

YearToDate 2017p9: +1,7% via grossiers en +2,5% totaal 

Over de eerste negen maanden van 2017 groeit de foodservice met 1,7% voor de toeleveringen vanuit reguliere groothandels. Buiten de meting van de periodemonitor valt de toenemende inkoop via supermarkten en directe leveringen vanuit producenten en speciaalzaken. De totale waarde over alle inkoopkanalen stijgt in 2017 naar schatting met 2,5% ten opzichte van 2016.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/2″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][image_with_animation image_url=”10522″ alignment=”” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/2″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][image_with_animation image_url=”10521″ alignment=”” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”][/vc_column][/vc_row]