Blog: Deel 3 – De fysieke component van vitaliteit

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”padding-5-percent” column_padding_position=”top-right” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][vc_column_text]

Mijn zoektocht naar vitaliteit – Deel 3: De fysieke component van vitaliteit

In deze blogreeks over vitaliteit ben ik al aardig wat wijzer geworden. Al eerder schreef ik dat vitaliteit alles te maken heeft met energie. In mijn vorige blog concludeerde ik dat iedere vorm van energie een bron nodig heeft, en dat dit dus ook geldt voor menselijke energie. Ik ontdekte dat wij mensen in de kern uit vier componenten bestaan –  het lichaam (fysieke component), het hoofd (mentale component), het hart (sociaal-emotionele component) en de ziel (spirituele component/ zingeving) – en dat energiegevers en energievreters altijd weer terug te leiden zijn naar deze vier componenten. Energie lijkt dus te ontstaan in deze componenten. De komende blogs ga ik deze dimensies los van elkaar onderzoeken; op zoek naar waar wij energie van krijgen. De eerste op de agenda: het lichaam.

[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Je bent wat je eet…

Het lijkt een open deur: voeding is een belangrijke bron van energie. Maar ben je jezelf ervan bewust dat alles wat je in je lichaam stopt – of juist niet – direct van invloed is op je energiehuishouding?
Het werkt best simpel: ons lichaam haalt energie uit voeding in de vorm van koolhydraten, eiwitten en vetten. De kunst is alleen om de juiste balans te vinden in de hoeveelheid energie die je uit voeding haalt, en de hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt gedurende de dag. Te weinig voeding betekent te weinig energie. En te veel voeding betekent helaas niet een overmaat aan energie, maar aan lichaamsvet: je lijf bouwt een reserve op. Wordt die reserve te groot, dan ontstaat overgewicht, waarmee je het risico op lichamelijke ongemakken en ziektes verhoogt. En daar krijg je dan natuurlijk weer geen energie van.
Niet alleen de hoeveelheid eten, maar ook wát we eten, beïnvloedt onze energiebalans. We halen namelijk ook vitamines en mineralen, of microvoedingstoffen uit onze voeding. Hoewel deze het lichaam niet direct voorzien van energie, zijn ze wel nodig om lichamelijke processen uit te voeren, die op hun beurt onder meer de energiehuishouding beïnvloeden. Veel van die stofjes maakt ons lichaam zelf niet – of onvoldoende – aan. Om ze allemaal (ca. 50!) binnen te krijgen, is gevarieerd eten dus heel belangrijk .
Kortom, een ongebalanceerd dieet = een ongebalanceerde energiehuishouding. Je bent dus echt wat je eet. Of liever: je voelt je zoals je eet.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

…en wat je drinkt

We bestaan voor meer dan 70% uit water. Per dag verliezen we 2,5 tot 3,5 liter water. Om de vochtbalans in ons lichaam op peil te houden, moeten we dagelijks 1,5 tot 2 liter water drinken. We hebben het simpelweg nodig voor de opname van voedingsstoffen in onze darmen, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam, en het regelen van de lichaamstemperatuur.  Te weinig vocht bemoeilijkt deze processen, waardoor je minder fit gaat voelen. Een suf gevoel, hoofdpijn of zelfs flauwvallen door verlaging van de bloeddruk zijn het gevolg. Dus ook hier weer: wees je bewust van wat je (niet) in je lichaam stopt![/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Lucht of ademnood?

In het contact met één van mijn lezers vertelde zij over het belang van ademhaling in haar vitaliteitsprogramma. Dit triggerde mij om de boeken van mijn yoga-opleiding eens uit het stof te trekken. In de yogaleer wordt ademhaling namelijk gezien als de grootste bron van energie. Er bestaan binnen de yoga dan ook verschillende ademhalingsoefeningen en -technieken om de ademhaling te stimuleren en te reguleren. De oefeningen zijn gericht op een “volledige ademhaling” waarbij je je buik, middenrif en borst gebruikt.
Hartstikke leuk, zul je misschien denken, maar hoe draagt dit bij aan mijn energie? Het antwoord is: zuurstof. Door “volledig” adem te halen, krijg je meer zuurstof binnen. En zuurstof hebben we nodig om energie in ons lichaam te doen ontstaan: zuurstof zorgt namelijk voor een chemische reactie in onze cellen, waarbij de energie die is opgeslagen uit voeding, vrijkomt in ons lichaam. Dit wordt ook wel de verbranding genoemd.
Helaas is het zo, dat we in onze dagelijks drukke leventje nauwelijks “volledig” ademen. Het schijnt zelfs zo te zijn, dat maar liefst 80% van de mensen zijn adem inhoudt op het moment dat ze een mailtje lezen. Ook wel de “e-mailapneu” genoemd door Linda Stone, de ontdekker van dit verschijnsel. Dat we gemiddeld maar 30% van onze ademcapaciteit gebruiken, laat al zien dat een beetje (meer) aandacht voor onze ademhaling al veel effect kan hebben. Zeker als je bedenkt wat een klein beetje zuurstofgebrek al met ons doet: vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid zijn de eerste verschijnselen.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Beweeg je fit!

Sporten stimuleert energie. Maar hoe werkt dit eigenlijk? Je zou toch denken, dat je met sporten energie verbruikt? Beide is waar: hoewel je met sporten energie verbruikt, maakt het je op de lange termijn wel vitaler. Door te sporten worden je hart en longen namelijk sterker, waardoor het lichaam minder moeite heeft om in een korte tijd zuurstof op te nemen en te vervoeren. En zoals hierboven al beschreven is zuurstof essentieel voor energie. Dit wordt in de volksmond ook wel “conditie” genoemd. Een slechte conditie wil dus zeggen dat het lichaam de zuurstof niet snel genoeg kan vervoeren en dit leidt tot snelle vermoeidheid (bij inspanning).

Een sterk hart en een goede bloedsomloop is niet alleen belangrijk voor het vervoeren van zuurstof, maar ook voor het vervoer van afweerstoffen die ons beschermen tegen ziekte. Daarnaast is een goede bloedsomloop nodig voor de afvoer en uitscheiding van de afvalstoffen. Deze afvalstoffen ontstaan in onze cellen en worden door het bloed naar de organen gebracht die voor de uitscheiding zorgen (nieren, darmstelsel en huid). Gebeurt dit te traag, dan leidt dat ook weer tot vermoeidheid en mogelijk zelfs tot ontstekingen en ziekte.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Fysieke energie komt in drieën

Het lijkt erop, dat we als we het hebben over fysieke energie, er sprake is van drie krachtbronnen: goede voeding (eten & drinken), een goede ademhaling en voldoende beweging. Dit impliceert, dat het relatief eenvoudig zou moeten zijn je fysieke energie te verbeteren. Ben je dat met me eens? Of heb je aanvullingen? Ik nodig je weer van harte uit met mij in gesprek te gaan en me te helpen bij mijn zoektocht naar vitaliteit. Mail je reactie naar a.harteman@foodstep.com of praat mee op LinkedIn. Je kunt ook altijd twitteren naar @Foodstep met #ditisvitaliteit.
In mijn volgende blog is mentale component van vitaliteit aan de beurt. Wat zijn, denk jij, de factoren van energie voor onze geest?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][/vc_column][/vc_row]