2017 – Periode 3: Voorjaar merkbaar in horecabestedingen maart

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”padding-5-percent” column_padding_position=”top-right” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][vc_column_text]In maart 2017 brak de zon door. Dat was merkbaar in de horecabestedingen van die maand. Ook vorig jaar was er in maart een opleving in de horeca door het mooie voorjaarsweer (+3%), en dit jaar komt daar nog 2% groei bovenop. In de catering van bedrijven en zorginstellingen bleef groei uit (-0,4%). Over de eerste drie maanden van 2017 tezamen staat de foodservice op +2,2%.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Horeca 2017 periode 4: +2% inkoopwaarde F&B

Het was in maart gemiddelde 2 graden warmer dan in maart 2016. Het was daarentegen wel natter (77 mm tegenover 32 mm in 2016). Maar er bleven genoeg zonuren over om buitenshuis te vertoeven en de horeca op te zoeken. De positieve stemming van de consument blijkt een teken van bereidheid geld buitenshuis uit te geven. De index van het consumentenvertrouwen steeg door naar +17.

Met een stijging van 5% deed de fastservicesector het prima. Eveneens goed waren de bestedingen in restaurants (+2,5%). De drankensector, recreatie en sport volgden met een bescheiden 1 à 1,5%. In de logiessector is een daling in eten en drinken gemeten (-4%), wat verklaarbaar is uit het vroege Pasen in 2016. Dit jaar valt Pasen later en verwachten we pas medio april een groei bij hotels en bungalowparken.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Catering 2017 periode 4: -0,7% inkoopwaarde F&B

CBS geeft het verschil tussen positieve en negatieve stemmingen, en gaat van +6 in januari, via +7 in februari naar bijna +8 in maart. De bedrijvigheid in het Nederlandse bedrijfsleven neemt  toe en de behoefte aan de eet- en drinkvoorzieningen trekt aan. De cateraars in bedrijven moeten daarbij echter concurreren met een toenemend aantal aanbieders in nabijheid zoals horeca, detailhandel en on-the-go. De foodservice in bedrijven daalde met 0,4% licht. De foodservicewaarde in instellingen daalde met 2,8% in periode 3 van 2017.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

YearToDate 2017: +1,7%

Tot nu toe staat de foodservice op +1,7% voor de toeleveringen vanuit reguliere groothandels in 2017.
Buiten de meting van de periodemonitor valt de inkoop via supermarkten en direct bij producenten. Deze groeide in 2016 harder dan de grossiersleveringen. Wellicht zet dit in 2017 door.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][image_with_animation image_url=”10400″ alignment=”” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][image_with_animation image_url=”10401″ alignment=”” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”][/vc_column][/vc_row]