Blog: de keuze van de millennial op de werkvloer

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”padding-5-percent” column_padding_position=”top-right” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][vc_column_text]Er is al veel geschreven en gezegd over mijn leeftijdsgenoten. Wij zijn de millennial generatie. Wij doen dingen anders dan voorgaande generaties. Althans, dat wordt beweerd. En als ik naar mezelf en de resultaten van onze onderzoeken kijk, lijkt dat aardig te kloppen. Ik neem je graag mee in mijn verhaal.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

De jeugd van een millennial

Ik werd geboren in 1992. Inmiddels werk ik dagelijks op een computer en ben ik continu in contact met de buitenwereld. Er is geen dag dat ik mijn smartphone thuislaat. Hoe anders gingen die dingen twintig jaar geleden. Even terug in de tijd. Ik was vier jaar oud en ging geregeld bij mijn opa en oma in Drenthe op bezoek. Mijn opa, een voorloper op technisch gebied, had op zolder een echte computer. Zo’n bakbeest. Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn moeder hem herhaaldelijk vroeg: ‘Wat moet je nou met internet?’ Waarop mijn opa zonder haperen de voordelen van e-mail opsomde en hoe makkelijk het was dat je alles kon opzoeken op ‘het’ internet. Mijn moeder was niet overtuigd: boeken waren er om dingen op te zoeken. En als je iemand iets wilde vertellen, dan deed je dat per brief. Het enige wat je verder nog hoefde te doen, was de envelop in de rode bus gooien, die in deze tijd nog op elke hoek van de straat te vinden was. De PTT deed de rest. Mijn vader kreeg in deze tijd zijn eerste mobiele telefoon. Eentje die de jeugd van nu nog niet eens zou herkennen als een telefoon, maar toch. School ging met haar tijd mee: een paar jaar later zat ik in ‘de bovenbouw’ en kregen wij heuse computerles. Er was zelfs een leraar die hier speciaal voor had geleerd. En als ik thuiskwam, mocht ik per week 2x ‘inbellen’ om te MSN’en. Hier sprak ik dan wel een speciale tijd voor af met mijn vriendjes en vriendinnetjes. Het kon zomaar een duur grapje worden.

Waarmee ik maar wil zeggen: mijn generatie is opgegroeid in een tijd van snelle technologische vooruitgang. We communiceren aan de lopende band via social media, trekken informatie van het internet en ons leven is zonder smartphone niet voor te stellen. De generatie die nu wordt geboren zal niet snappen dat wij vroeger een Bosatlas gebruikten. Daar is Google Maps toch voor?[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

De millennial op de werkvloer

Technologie maakt ons leven anders. Er komen nu generaties die anders in het leven staan. Wie werkgever is, kan daar niet omheen: deze generatie heeft andere dingen nodig. Momenteel zijn 2,1 millennials aan het werk, dat is maar 68% van deze groep. De rest is nog aan het studeren en zal vervolgens grotendeels de werkvloer gaan betreden. En over een aantal jaar zal 1/3 van jouw collega’s een millennial zijn. Wat dat inhoudt? We zijn een hoogopgeleide generatie en scoren hoog op ondernemerschap. We nemen graag initiatief, zijn gedreven en op zoek naar uitdagingen waarbij zelfontplooiing cruciaal is. Hoe sneller we kunnen opklimmen, hoe beter. Dat alles heeft ook een keerzijde: we lopen sneller tegen een burn-out aan.

Authenticiteit is het kernwoord van de millennial. We hechten niet zoveel waarde aan vastigheid. Het gaat om onze drijfveren, maar ook die van de werkgever. Wat heeft hij te bieden? Spreken we dezelfde taal? Wat zijn de perspectieven? Hoeveel vrijheid heb ik in mijn functie? Wat staat er op de lunchkaart? Ja! Ook dat is een reden om te kiezen voor een bepaalde werkgever. De millennial wil namelijk gevarieerd kunnen eten en bepaalt meestal op de werkplek of bij het zien van de aanbiedingen wat ze gaan eten. De resultaten van het Nationaal Catering Onderzoek laten het feilloos zien. Wat hieraan ook opvalt, is dat 1 op de 3 millennials, dus een groot percentage van mijn leeftijdsgenoten, wensen heeft op het gebied van ‘anders’ consumeren. Denk bijvoorbeeld aan vegetarisch, biologisch/ecologisch, maar ook halal eten.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

De millennial aan de lunchtafel

Bij Foodstep werken wij met een divers team, niet alleen in functies, maar ook in interesses en generaties. Het leuke is dat je van elkaar leert, maar ook vind ik het interessant om te horen waarom mijn collega van generatie X kiest voor een glaasje melk bij de lunch, waar ik liever kies voor een glaasje (het liefst vers) sap. Bij ons liggen er soms belegde broodjes klaar, maar altijd ook losse boterhammen, knäckebröd en rijstwafels. Voor mij ideaal, want dit is precies waar ik naar op zoek ben. Mijn oudere collega maak je juist eerder blij met een soepje of een warme snack. Of ik ergens zou gaan werken waar ik dagelijks thuis zelf mijn bammetjes moet smeren? Hm. Wil je dat iedereen in de rij staat om te gaan werken voor jouw bedrijf, dan moet je zorgen dat de voorzieningen aantrekkelijk genoeg zijn. Een lekkere en gevarieerde lunch hoort daarbij. Het is niet alleen hoe ik erin sta, het is ook één van de uitkomsten van het Nationaal Catering Onderzoek, waar ik me afgelopen jaar mee bezig heb gehouden. We hebben ons verdiept in het cateringkanaal en weten bij Foodstep inmiddels tot in detail hoe de millennials kiezen op het gebied van eten en drinken.

Wil jij ook meer weten over de voorkeuren van mijn generatie op dit gebied? Ik drink graag een kopje koffie met je om je er alles over te vertellen. Bel of mail me, ik ben altijd bereikbaar. Ik ben immers een millennial. Ik laat mijn smartphone echt niet zomaar een dagje thuis.

Met enthousiaste groet,

Laura Boon[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][/vc_column][/vc_row]