Blog: The next generation!

[vc_row type=”in_container” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”padding-5-percent” column_padding_position=”top-right” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″][vc_column_text]

Het Nationaal Catering Onderzoek: the next generation!

Een geboorte is altijd iets bijzonders, natuurlijk. Toch denk ik dat we bij Foodstep onlangs echt iets unieks hebben mee mogen maken. Ja, net als bij de meeste andere zwangerschappen duurde het negen maanden tot ons kindje ter wereld kwam. En ja, het is een beetje onwennig als je na drie pittige seizoenen ineens drie kilo in je armen hebt. Alleen was dat bij ons drie kilo boek. Met 260 pagina’s vol inspiratie, handvatten, verhalen en inzichten. Wauw. Iedereen ziet wel iets moois in zijn eigen kind, maar sommige baby’s worden wel héél beeldschoon geboren. De naam van onze wolk? Het Nationaal Catering Onderzoek.

[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Een onderzoek met ambities

Al jaren deed Foodstep het Nationaal Catering Onderzoek. Toch vonden we het dit jaar tijd voor een andere aanpak. Een aanpak met ambities, voor een doelgroep met ambities. Dus hebben we de scope van het onderzoek verbreed en ingezet op nóg meer informeren, prikkelen en inspireren. Toen ik in april van dit jaar op reis ging, waren mijn collega’s al aan broeden op die vernieuw(en)de opzet van het onderzoek. Bij mijn terugkeer uit Azië werd me al snel de vraag gesteld of ik ‘even’ iets kon doen voor het NCO. Natuurlijk! Ik ging direct aan de slag en legde de eerste contacten voor de diepte-interviews, die het NCO nieuwe-stijl nu zo kenmerken. Aanvoerder Mark en routeplanner Gerard wisten precies wie ze wilden benaderen. Samen met onze onderzoekers plande ik die afspraken en ging ik ook nog op zoek naar geschikte opdrachtgevers (facility managers) om te interviewen.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Project Inspiratie

Onze nieuwe aanpak, met al die afspraken en interviews, groeide al gauw uit tot een veel omvangrijker project dan voorgaande jaren. Want naast vele diepte-interviews, zijn in samenwerking met een panelbureau ook nog eens netto 12.562 consumenten ondervraagd. En al die resultaten moesten vervolgens door onze marktonderzoekers verzameld, geanalyseerd, verrijkt en vertaald worden. Een hele klus. Maar dat was nog steeds niet alles. Zo werden ook trendwatcher Hans Steenbergen en diverse groothandels en cateraars geïnterviewd voor nog meer informatie en inspiratie. En we wilden natuurlijk ook onze eigen inzichten meenemen: Foodstep is dagelijks bezig om de foodservicemarkt in kaart te brengen, waarom zouden we deze inzichten dan niet gebruiken voor ons onderzoek?[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Thema’s en trends in kaart

Om alles over- en inzichtelijk te houden, stelde mijn collega Jan al vroeg voor om thematisch te werk te gaan. Eén thema was snel gekozen: vitaliteit. Aandacht voor gezonde voeding is allang niet meer voorbehouden aan hippe Instagram­meisjes, het gaat íedereen aan. En ook vanuit de overheid worden de eisen voor gezonde voeding in aanbestedingstra­jecten hoger. Het stelde ons wel even voor een dilemma, want de moeilijkheid bij gezond eten is: wat verstaan we daaronder? We zijn de uitdaging met succes aangegaan …

Ook het tweede thema bleek een schot in de roos: de millennials. Voor mij extra leuk, want ja, ik hoor ook bij die groep. Geboren tussen 1985 en 2000 en volop bezig de werkvloer te betreden. Dat maakt ons bijzonder interessant voor de bedrijfscatering. Wij zijn immers de groep die de komende jaren komt eten. Maar verschillen we nu echt van de generaties voor ons? Ja! Ik schrok gewoon hoe herkenbaar bepaalde resultaten waren. Wij geven echt meer uit aan eten en drinken. En willen ook nog bij voorkeur anders eten: we willen ‘echt’ eten. Eten met toegevoegde waarde. Het zijn deze resultaten die me tijdens het onderzoek steeds meer deden beseffen hoe relevant ons onderzoek is voor de foodservicebranche.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Alles voor het perfecte plaatje

Met de inhoud zat het wel goed. Nu was het nog een kwestie van bruikbare informatie goed presenteren. Het oog wil tenslotte ook wat. Ontwerpbureau Mangoest, onze vaste partner, tekende voor de vormgeving. Bijna dagelijks had ik Jasper van Mangoest aan de lijn om te bespreken hoe we de resultaten nog overzichtelijker, meer onderscheidend, mooier en gaver konden presenteren. Hij wist me elke keer weer te verrassen en liet me zien dat onderzoek er wel degelijk sexy uit kan zien.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Nationaal Catering Onderzoek: product van passie en kennis

We zijn nu negen maanden verder. Hij is er! Ons boek vol inspiratie, verhalen vanuit de branche, cijfers uit het onderzoek en liefde voor het vak. Het is een echte liefdesbaby geworden: iedereen heeft er met zo onwaarschijnlijk veel passie aan bijgedragen. En dan heb ik het niet alleen over de onderzoekers, vormgevers en het Foodstep team, maar ook over de passie die tijdens de interviews met ons gedeeld werd. Ik zeg het nog maar eens: wauw! Voor mij de bevestiging, hoe gaaf de foodservicebranche is en wat we met elkaar allemaal in huis hebben om de cateringbranche nog mooier en beter te maken. Benieuwd hoe we met Foodstep na deze bevalling verder gaan? Lees vooral onze volgende blog!

Maar ook snap ik wel dat je inmiddels het onderzoek heel graag wil zien of meer informatie zou willen krijgen. Neem dan gerust contact op met mij (Laura) of een van mijn collega’s om een kopje koffie te komen drinken.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″][image_with_animation image_url=”9224″ alignment=”” animation=”Fade In”][/vc_column][/vc_row]