Aandacht gevraagd voor aanbod zuivel in de zorg

[vc_row type=”full_width_content” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/6″][/vc_column][vc_column column_padding=”padding-5-percent” column_padding_position=”top-right” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/2″][vc_column_text]

Één vijfde deel van alle out of home

Zuivel is van oudsher een zeer belangrijke productcategorie in de instellingen. Sterker nog, voor zuivelaanbieders is de zorg op het grootbedrijf na zelfs het grootste afzetkanaal. Één vijfde deel van alle in de out of home geconsumeerde zuivel wordt hier genuttigd.

Met zuivel is hier uitsluitend dranken en desserts bedoeld. Geen kaas, e.d.

In vergelijking met andere sectoren binnen foodservice worden in de instellingen vooral standaardproducten gegeten en gedronken, zoals gewone koffie, (bulk) sappen en basis zuivel. Beide laatste soorten vooral bij maaltijden.

En wat net zo goed voor koffie en thee in de zorgsector geldt, zuivel is vooral gericht op de basisvoorziening, zoals gewone melk en karnemelk, en minder op de luxe zuivel. De uitzondering is chocomelk.

Terwijl in catering vol op de ontwikkeling naar duurzame zuivel wordt ingezet, is in instellingen het bio – eko aandeel marginaal. Anders dan een product als koffie is bij zuivel slechts 1% van de omzetwaarde als duurzaam (geproduceerd) te kenmerken.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][image_with_animation image_url=”6877″ alignment=”” animation=”None” img_link_large=”yes”][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Minder gedronken

De drankenconsumptie gaat nu min of meer mee in de algemene teruggang van voedselbesteding in de zorg. Over geheel  2014 wordt een afname van 4% voorzien. Van de 700 miljoen consumpties die binnen de zorg worden gedronken, is meer  dan 4 van de 5 consumpties een warme drank (koffie of thee). De verhoudingen tussen de belangrijkste dranksoorten zijn nauwelijks gewijzigd.

Zuivel is goed voor zo’n 10% van de drankenplas. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om dagvers basis zuivel. En juist de consumptie van basis zuivel staat onder druk. Het aandeel van luxe zuiveldranken als chocomelk en merken als Optimel,  Vifit en Milk& Fruit blijft wat achter, is lager in dan bijvoorbeeld catering. Daar is een kwart van het gedronken volume al een luxe zuivel drankje.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][image_with_animation image_url=”6878″ alignment=”” animation=”None” img_link_large=”yes”][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

En minder gegeten

Ten opzichte van de zuiveldranken is het belang van de zorgsector binnen de desserts veel groter. Instellingen is zelfs verantwoordelijk voor ca. 40% van alle in de foodservice markt gegeten zuivel.

De hoofdmoot van de zuiveldesserts zijn vla & pudding nagerechten. Eigenlijk wordt er weinig naturel yoghurt of kwark gegeten, terwijl  vruchten yoghurt en kwark populairder zijn dan in de rest van foodservice.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][vc_column_text]

Ommekeer?

Op zuivel is een inhaalslag te maken. In de zorgsector komt het accent steeds meer op het thema bevordering van de geestelijke en fysieke vitaliteit te liggen, door middel van eten en bewegen.

Zuivel is binnen voeding zeer relevant, maar productontwikkeling is tot nu toe niet op de zorgsector ingestoken, anders dan misschien de aangepaste verpakkingsgrootte.

De mogelijkheden voor hernieuwde groei van de categorie zijn ruimschoots aanwezig. Zo is gezien het lage aandeel van de luxe zuivel ten opzichte van andere foodservice kanalen, nog ruimte te vullen.

Het lunchmoment is erg belangrijk in de zorgsector, meer dan in menig ander kanaal: 40% van alle bezoeken aan het zorgrestaurant betreffen het lunchmoment, tegen een kwart in de rest van foodservice. Bovendien is de gemiddelde besteding van de gasten in het restaurant van € 3,50 per bezoek gerust laag te noemen (bron: Foodstep – Horecamonitor). Zeker in vergelijking met ‘on the go’ situaties als in petrol of lucht / treinvervoer (ruim € 5,- resp. € 4,-). Vooral iets oudere, vrouwelijke gasten bezoeken het zorgrestaurant.

Zeker in het kader van het gastvrijheidsdenken in de zorg is meer keuze voor de consument gewenst en een smakelijk ogende presentatie van het product een basisconditie voor de beleving van de gast.

Tenslotte, een ontwikkeling naar duurzame zuivel is in de instellingen voorlopig nog niet in gang gezet. Waarom niet meeliften op de ontwikkelingen binnen catering?[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”50″][image_with_animation image_url=”6880″ alignment=”” animation=”None” img_link_large=”yes”][/vc_column][vc_column column_padding=”padding-5-percent” column_padding_position=”top” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/6″][recent_posts style=”default” category=”nationaal-catering-onderzoek” columns=”1″ posts_per_page=”3″ post_offset=”1″][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/6″][/vc_column][/vc_row]